L’ Événement > Το γεγονός

Σκηνοθεσία: Audrey Diwan

Παίζουν: Anamaria Vartolomei, Kacey Mottet Klein, Luana Bajrami

Η συγγραφέας Annie Ernaux, μετέφερε την προσωπική της εμπειρία σε βιβλίο, το οποίο κι έγινε ταινία από τη σκηνοθέτη Audrey Diwan. Το 1963 κι ενώ η Ανν είναι μια πολλά υποσχόμενη σπουδάστρια, μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη φαίνεται να μπαίνει εμπόδιο στο δρόμο της. Κι ενώ στις ημέρες μας θα θεωρούσαμε ως αυτονόητη λύση την έκτρωση, εφόσον η γυναίκα έχει κάθε δικαίωμα να πάρει την απόφαση για το αν θέλει ή δεν είναι έτοιμη ακόμη να γίνει μητέρα, τη δεκαετία του 60’ στη Γαλλία η έκτρωση ισοδυναμεί με έγκλημα. Οι γιατροί δεν αναλαμβάνουν να κάνουν έκτρωση, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες που το επιχειρούν παράνομα, με μεγάλο αντίτιμο και σε συνθήκες μη υγιεινές και ασφαλείς καταλήγουν να πεθαίνουν. Επίσης υπάρχει η περίπτωση αν τελικά ένα κορίτσι χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, να φυλακιστεί, αν ο γιατρός που θα την εξετάσει αποκαλύψει ότι έκανε έκτρωση.

Η Ανν προσπαθεί να βρει μόνη της λύση, μιας και το θέμα αποτελεί ταμπού κι επιπλέον  όποιος επιχειρήσει να βοηθήσει σε αντίστοιχη περίπτωση, βρίσκεται αντιμέτωπος με χρόνια φυλάκισης. Η Ανν προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα της, αποσπάται από τον σκοπό της που είναι οι σπουδές, επιπλέον προσπαθεί να κρύψει την εγκυμοσύνη της, αλλά κι όταν θα ζητήσει στήριξη δε θα μπορέσει να βρει, μιας και όλοι ανησυχούν απέναντι στις συνέπειες που θα έχει αυτή.

Το ζήτημα της έκτρωσης έχει αρχίσει να μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο, όσο κι αν αυτό φαίνεται παράξενο, όταν χώρες από τις λεγόμενες προοδευτικές, σκέφτονται να απαγορεύσουν την ελεύθερη απόφαση σε μια γυναίκα αν θέλει ή όχι να συνεχίσει την κύηση, την ίδια ώρα που κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα ζωής των παιδιών που πρόκειται να έρθουν στον κόσμο. Με έκπληξη, δυσάρεστη ομολογώ ακούμε ότι οργανώνονται ημερίδες για τις γεννήσεις στην Ελλάδα στις οποίες μιλάνε παπάδες και τηλεπερσόνες αντί ιατρών, και με ειρωνικό χαμόγελο ακούμε διαφημίσεις για τράπεζες που από τη μία βγάζουν τους κατοίκους από τα σπίτια τους επειδή δεν κατάφεραν να ξεπληρώσουν το κεφάλαιο του δανείου την ώρα που πλήρωναν υπέρογκα ποσά στους τόκους. Δηλαδή αυτοί που νοιάζονται για το δημογραφικό πρόβλημα είναι όσοι αφήνουν τους γονείς και τα παιδιά στο δρόμο. Αυτό μαθαίνουμε από τις διαφημίσεις και από τις τηλεοράσεις, αλλά η βιογραφική ταινία της Audrey Diwan, μιλάει για το πώς αιχμαλωτίζεται η ζωή ενός ανθρώπου, όταν κάνει κάτι όχι από επιλογή αλλά επειδή έτυχε στο δρόμο του. Από τις ταινίες που αξίζει όλοι να δούμε, σε μια εποχή που πολλά γεγονότα δείχνουν να ολισθένουμε στον σκοταδισμό του μεσαίωνα. Η ταινία ήδη έχει διακριθεί, στο φεστιβάλ Βενετίας, που απέσπασε Χρυσό Λέοντα και βραβείο FIPRESKI. Στα Cesar ήταν υποψήφια για βραβείο σκηνοθεσίας, υποσχόμενης ηθοποιού, καλύτερης ταινίας και καλύτερου σεναρίου καθώς επίσης ήταν υποψήφια για Bafta σκηνοθεσίας.

(Ήδη) από 2 Ιουνίου στους κινηματογράφους.

Μαίρη Β.

 

 

Δείτε επίσης:

 

 

Επαφή

www.artscript.gr maryvitablog@gmail.com